国际顶级设计杂志《TOPSCAPE》大幅评论报道观筑作品——凤凰措乡村整体设计

国际顶级设计杂志《TOPSCAPE》大幅评论报道观筑作品——凤凰措乡村整体设计
2018-06-08 观筑设计

观筑设计完成的废弃村落再生项目——凤凰措艺术乡村整体营造,作为乡村改造类设计的唯一一个中国案例,登上国际顶级景观建筑杂志《TOPSCAPE PAYSAGE》。

《TOPSCAPE PAYSAGE》官网首页

(杂志内页目录)

杂志以大篇幅报道了凤凰措乡村整体营造的设计理念:
“凤凰措整体设计用一种简单的叙事手法,通过形式和对比来实现古老破败乡村的复兴,其解决景观问题所展现的新思想,让古老的乡村空间集聚历史和新的叙事,在路径的移动中让人感受到新旧的对比与融合。强烈的形式对比和创新的材料应用,正在重新激活这个逐渐没落之地,并使其恰如其分的融入到自然之中。”
乡村设计中这种保留并大胆创新的手段与国际潮流接轨, 并受到国际期刊的关注和讨论,意味着中国当代乡村营造设计正逐步走入国际视野。
The project by Kong Xiangwei and the Beijing Guanzhu Landscape Design Institute, think back to this place by integrating planning and architecture and applying it could be called “alandscape painting free “in its freedom to express itself through forms artistic,poetic. This process is the clear philosophy of the design group that interprets the project asa device that keeps nature, art and man in balance. The nature it is seen as the direct source of all creation, which it generates an art, is returned through the design that in turn has the task of building connection systems between space and man. These three icons represent the different entities within which the project that is attracted becomes concrete dependingon the conditions available from one or the other power. This takes placeinside the Phoenix Village.

(杂志内页设计师展示)

(杂志网站项目展示)

(评论员Michela De Poli)

杂志的专业评论员、荷兰瓦赫宁根大学、MADE工作室创始人、威尼斯大学客座教授、景观设计师 Michela De Poli 对凤凰措给予高度评价,并认为凤凰措在可控制范围内进行的改造设计,从建筑、空间到景观的一体化展现,重新设计维护并拓展了乡村景观的广阔性,在敏感区域的创新设计和更新设计上走得很远,显示出了设计师的对场地的驾驭能力和长久的高瞻远瞩。
The conditions of the village buildingsrequired an outlet of clear position in relation to what has remained on the ground:
total demolition, philological reconstruction, or reinter pretation What do you think of the integration between the built and the place? The project chooses this path regenerating every element which makes up the village. Through the development of the thetheme of the “insert” the houses still intact are involved, the collapsed parts, the spaces and the volumes of the historic rural core to regenerate and remodel the experience of living inside of nature. With a detailed work and above all in field Kong Xiangwei with his design team Guanzhuscape works with sensitive and live materials, reusing them hot historical yellow stones, the steel plates recovered from the collapsed houses and every element that can maintain continuity of its origin but to which a new one is super imposed thought,audacious, material, a “design at home”.

(杂志内页项目展示)

材料的应用得到了杂志的数次讨论:对当地石头的就地取材,为老材料赋予新生命;锈钢板的使用,符合项目整体的气质,玻璃镜面的使用,为小镇增添了灵动的生机;植物材料中对原有树木的保留也留下了场地的记忆和温度。
One was planned together with the hard materials herbaceous planting almost as a consolidation of the system of path relationships. The first phase lasted three years and in this period theentrance has been built of the village, the reception center, the hotel B &B, the restaurant, the artist’s studio. Each volume fits into the set-up of there maining buildings adding parts of matter and volume looking for a languageindependent of woven history from old stones, in this way cement and iron become of the new forms that welcome, underline, protect going to integratewhere the existing is missing. The process is visible in every new function: the artist’s studio, it is located in the first desert alley on the west side.

(杂志内页项目展示)

杂志这样评价:
通过整体规划来回应这个地方的建筑和景观,它自由的形式艺术感和自由的诗意,可以被称为一幅自由的“山水画”。设计过程体现了团队明确的设计哲学:保持自然,艺术和人的平衡。所有的创作来源可以将该项目视为一件艺术品。
it could be called “a landscape painting free “in its freedom to expressitself through forms artistic, poetic. This process is the clear philosophy ofthe
design group that interprets the project as a device that keeps nature, art and man inbalance. The nature it is seen as the direct source of all creation, which itgenerates an art, is returned through the design that in turn has the task of building connection systems between space and man.
Through the development of the the theme ofthe “insert” the houses still intact are involved, the collapsed parts, the spaces and the volumes of the historic rural core to regenerate and remodel the experience of living inside of nature.

(杂志内页项目展示)

北京观筑景观规划设计院TEL: 010-85561970 E-mail: guanzhula@163.com
Copyright © 2012-2018 by Guanzhu Landscape & piandesign institute   Design by johnny li & Reynold lei